Gutaütés (Stroke)


A gutaütés megelőzhető, sok esetben gyógyítható. Az agykárosodást követően gondos rehabilitációval az állapot javítható!

A hazai lakosság és az orvostársadalom körében még ma is gyakori a nihilizmus, a lemondás a gutaütéssel kapcsolatban. Nem változott meg a klasszikus hipocratesi apoplexia fogalom, ami csapásként, sorscsapásként jellemezte ezt az állapotot, amire nincs az embernek hatása. Ez az évezredes reménytelenség ma már a modern orvostudomány jóvoltából megváltozott.

1.) A stroke, a gutaütés megelőzhető. Ismerjük a kockázati tényezőket. Magasvérnyomás, cukorbetegség, dohányzás, elhízás mind olyan tényezők, amire hatással tudunk lenni. A magasvérnyomást a cukorbetegséget lehet kezelni. Ezek az állapotok nem járnak gyakran tünetekkel, fájdalommal, ezért a beteg nem fordul orvoshoz, gyakran nem is tud róla. Pedig gyógyszerrel helyes életmóddal ezek az állapotok kontrol alatt tarthatóak. A dohányzás, elhízás saját döntésünk kérdése.

2.) A stroke a gutaütés amennyiben nem vérzés, hanem vérrög okozta érelzáródás az oka, úgy a tünetek kialakulását követően rövid időn belül elkezdett rögoldó kezeléssel gyógyítható.


Milyen tünetek esetében gondolunk gutaütésre:
  • féloldali bénulás
  • beszédzavar
  • látászavar vagy kettőslátás
  • nyelészavar
Mit kell tenni ilyen esetben?
  • AZONNAL MENTŐT HÍVNI

Mi történik a beteggel?

Fájdalmatlan CT vizsgálat, EKG és laboratóriumi vizsgálat. Ezt követően kerülhet sor a vérrög oldására. Ha marad is tünet a kezelést követően a rehabilitáció jelentős állapotjavulást eredményez, a tünetek elhalványulnak.

A stroke megelőzhető, a stroke-ot követő újabb agyérkatasztrófa kivédhető.

Az agyi érkatasztrófák megelőzése és kezelése az elmúlt két évtizedben hatalmas lépésekkel jutott előbbre a siker felé. Ismerjük azokat a kockázati állapotokat, amelyek az agyi érkatasztrófa kialakulásának oki tényezői. Így a magas vérnyomás (140/90 Hgmm felett), a cukorbetegség, a magas vérzsír szint, szívbetegség, elsősorban a ritmuszavarok, a nyaki ütőér-szűkület, a dohányzás, a mozgás-szegény életmód, elhízás.

A kockázati állapotok rendszeres gondozása, kezelése különösen a már elszenvedett agyi katasztrófát követően kritikusan fontos!

Nem csak a kialakult stroke sürgősségi állapot, de az átmeneti idegrendszeri tünetekkel (TIA) is orvoshoz kell fordulni. Jó tájékozódást ad akár öndiagnózisra is lehetőséget jelent, ha a következő 3 tünetre figyelünk:
  • arc elferdülése
  • féloldali bénulás, és / vagy érzészavar
  • beszédzavar

Ha ezek a tünetek akár néhány percig is állnak fenn, sürgősen idegorvoshoz kell fordulni. Ne nyugtassuk magunkat azzal a régi és téves feltevéssel, hogy ez csak egy érgörcs!