Dr. Nagy Zoltán publikációi - kórállapotokGondozási, ápolási program a telemedicina eszköz-rendszerével.
III. Cerebrovascularis kórállapotok.

Összefoglalás
A hazai stroke halálozás fokozatos csökkenése következett be az elmúlt negyed évszázadban, a korfához illesztett stroke halálozás 120/100 000 -re csökkent ami az EU országokhoz viszonyítva az alsó harmadot jelenti. A javulás az idős korosztályokban következett be, míg a fiatal és középkorúaknál még mindig 4-6x-os a stroke halálozás az EU átlaghoz hasonlítva.

Az akut stroke állapotok 5-10%-ában következik be a teljes funkcionális gyógyulás, ami azt jelenti, hogy az optimális kezelése (beleértve a szisztémás, és/vagy helyi vérrögoldást, kedvező elhelyezkedésű vérzés esetén a műtétet), és rehabilitációja eseteiben is a betegek egy harmada hosszabb rövidebb rehabilitációt követően is tartós egészségkárosodással kell, hogy együtt éljen. A stroke-on átesett betegek különböző maradvány állapotokkal kénytelenek életük folytatására. Leggyakrabban a különböző súlyosságú féloldali bénulás, beszédzavar, egyensúlyzavar, nyelészavar, hallás és látáskárosodás, sőt vizelet és székletürítési zavar maradhat fenn, illetve gyakori szövődmény a depresszió és a szellemi hanyatlás. A rehabilitáció célja az életminőség javítása, amelyben a minimum az otthoni önellátás megteremtése, mozgás, önálló táplálkozás, tisztálkodás, öltözködés, toalett használat képességének helyreállítása, az önállóság biztosítása. A rehabilitáció során elsősorban a korábbiakban már elsajátított képességek újratanulásának feltételeit kell megteremteni. A rehabilitáció célja széles határok között határozható meg, lehet a fogyatékosság mérséklése a cél, de ennél komplexebb intervenciókat is magában foglalhat, készség fejlesztés, kondíció javítás, továbbá a stroke, tágabb értelemben cardiovascularis prevenció ugyancsak a gondozó/rehabilitációs program célja lehet. Ez a tevékenység a beteget aktív részvételre ösztönözik. A rehabilitáció az aktív kórházi ágyon kezdődik, a rehabilitációs osztályon folytatódik és a beteg otthonában, hónapok, vagy akár évek múlva zárulhat. Az optimális rehabilitációhoz elengedhetetlen a beteg motiváltsága! A betegek olyan új generációja jelenik meg a közeljövőben, akik a kommunikációs forradalom minden előnyét megismerték és haszonnal alkalmazzák. Így a WEB-es világ, a számítógép vezérelt technológia készség szinten birtokukban van. Ez valamint a szakemberhiány alapozza meg a telemedicina törekvéseit.

A rehabilitáció nagy humán erőforrás igényt jelent a rehabilitációs program végzőitől, amely a jelenlegi helyzetben egyre nehezebben elégíthető ki, ezért van jelentősége a telemedicina, a telecare, telerehabilitáció módszertanának és eszközrendszerének. Ezek a módszerek alkalmasak a post-stroke állapotban a betegek biztonságának fokozására, a másodlagos megelőzés, a készségfejlesztés, rehabilitáció végzésére.