Dr. Nagy Zoltán publikációi - Tünetek

Tünetek
Az érelzárodás következtében kialakuló agykárosodás leggyakoribb tünetei

Az agykárosodás vagy agythombózis, vagy agyi embóliás mechanizmus miatt jön létre. Az agythrombozis lassan vagy "lépcsőzetesen" romlik. Gyakran alakul ki éjszaka, alvás közben. Ugyancsak gyakori az állapototmegelőző átmeneti tünetek fellépése (TIA), ami azonos lehet a stroke tüneteivel . Gyakran a háttérben a nyaki ütőér szűkülete (artéria carotis interna) az innen lesodródó véralvadékok igazolhatók Doppler ultrahang vizsgálattal. Az összes eset mintegy 40%-a tartozik ebbe a csoportba.

Az embólia eseteiben a szív üregeiben kialakult thrombusból szakadnak le kis vér-rögök. Ennek megfelelően a tünetek napközben (legtöbbször a reggeli órákban) lépnek fel, hirtelen maximális súlyosságúak a tünetek, és gyakran kíséri szapora, vagy szabálytalan szívműködés. Ennek a mechanizmusnak a gyakorisága 20-40%. Kisér betegség alapján alakul ki a mikrolágyulás (lacunaris stroke), vagy a károsodott agyi keringés következtében az agyi fehérállomány (pályák) károsodása (leukoaraiosis). A lacunák elhelyezkedésük szerint okoznak góctüneteket, míg a leukoaraiosis következtében gyakran a vascularis eredetű szellemi hanyatlás alakul ki.

Az agytrombózis vagy embolia tünetei gyakoriságuk szerint: fél oldali gyengeség, bénulás (60-90%), fél oldali érzészavar (50%), beszédzavar (50%), memória zavar, dezorientáció (50%), nyelés zavar (40%), tudatzavar, aluszékonyság (20-40%), fejfájás (10-20%).